DOLAR 20,0961 0.64%
EURO 21,5799 0.86%
ALTIN 1.258,040,67
BITCOIN 5613913,44%
Türkiye’nin risk primi 7 ayın zirvesine çıktı
38 okunma

Türkiye’nin risk primi 7 ayın zirvesine çıktı

ABONE OL
23 Mayıs 2023 10:12
Türkiye’nin risk primi 7 ayın zirvesine çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye'nin risk primi (CDS) 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanı seçimi öncesi yükselişini sürdürüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

CDS değeri, seçimlerin ilk turu öncesinde 11 Mayıs'ta 497 seviyesine kadar çekilmiş, 12 Mayıs'ta 505 baz puan seviyesinde kapanmıştı.

Seçimlerin ilk turunun tamamlanmasının ardından risk priminde yükseliş ivmesi izlenmişti.

Türkiye'nin risk primi 2022 Temmuz ayının ortasında 900 baz puan ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

CDS NEDİR?

Bir ülkenin dış borçlanmasındaki en önemli göstergelerden biri olan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi. Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı alınan sigorta poliçesine CDS deniyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor. CDS primini, genelde CDS'leri sağlayan büyük uluslararası yatırım bankaları belirliyor.

CDS primi 300 baz puanın üzerindeki ülkeler aşırı kırılgan ekonomiye sahip olarak değerlendiriliyor.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.