Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, 733 milyon 762 bin 300 TL olarak öngörülen Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladı.
ÇAVUŞOĞLU
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’ten ömrünü eğitimde geçirmiş bir kişi olarak tecrübelerinin icraata yansımasıyla eğitimde sorunları aşacak bir performansa imza atmasını beklediklerini kaydetti.
Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanlığının ülkenin geleceğini yönlendiren bakanlık olduğunu belirterek, gelenek görenek ve devletine bağlı, dünyayı okuyabilen, beyin gücüyle kazanan bir gençlik yetiştirme hedefinin başarılıp başarılmadığının tartışılması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, tam gün eğitimi kendisinin de desteklediğini, ancak bu söylemin boş olduğunu, bunun altyapısını oluşturmak için birçok şey yapmak gerektiğini ifade etti.
KKTC’de eğitimin süre olarak dünya sıralamasında ortanın alt sırasında olduğunu, eğitim içeriğinde ise son sıralarda yer aldığını ileri süren Çavuşoğlu, LYS sınavlarında KKTC’nin Türkiye’nin imkanları yetersiz olan Doğu illerinin de altında olmasının izahının zor olduğunu savundu.
Ailelerin çocukları için özel ders harcamalarının ciddi oranda olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, özel ders ve dersanelere karşı olmamakla birlikte buralarda kamuda görev yapan öğretmenlerin çalışmasını doğru bulmadığını kaydetti.
Çavuşoğlu, Bakanlığın öğretmenlere yönelik meslek içi eğitim hizmeti programı, motivasyonu artıracak ödül, ceza ve denetim sisteminin olmayışının eğitimde kalitenin artmasının önünde engel olduğunu ifade etti
Öğretmenlerin motivasyonunun yüksek ve saygınlığının en üst seviyede tutulması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, fırsat eşitliğini hem öğretmen hem öğrenci için savunduğun kaydetti.
Kolej tartışmalarına değinen Çavuşoğlu, kolejlerle ilgili sorunların 20 yıldır çözülemediğini, “eğitimde ana yola” ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Çavuşoğlu, eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaldırılmasının herkes açısından bir gereklilik olduğunun atını çizdi.
Ülkede 40 bin yabancı işçi bulunmasının sorgulanması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, eğitim sisteminin baştan ele alınması gerektiğini, sistemin zanaatkar yetiştirmediğini kaydetti.
Okulları çok programlı okullara çevirmek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu yapıldığı takdirde mesleki anlamda bir çok sorunun ortadan kaldırılacağına işaret etti.
Çavuşoğlu, KKTC üniversitelerinin kalite denetiminin yapılması ve standartların oluşturulması için YÖDAK’a görev düştüğünü ifada etti.
Çavuşoğlu, kendilerinin hazırladığı bütçe rakamlarına inandıklarını ve Bakan Özyiğit’in tecrübesine güvendiklerini ancak 4’lü koalisyon hükümeti olmasından dolayı uygulamada tereddütleri bulunduğunu bu nedenle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesine olumlu oy veremeyeceklerini ifade etti.
DÜNYA
26 Eylül 2023TÜRKİYE
26 Eylül 2023KIBRIS
26 Eylül 2023KIBRIS
26 Eylül 2023TÜRKİYE
26 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.